top of page

Miten valitaan rytmisen voimistelun välineitä oikealla tavalla?

Päivitetty: 9. helmik. 2022

Tähän postauksen luomista varten haastateltiin 5 kokenutta rytmisen voimistelun valmentajaa ja korkean tason tuomaria, jotka ovat samalla entisiä rytmisiä voimistelijoita ja he kilpailivat manner- ja maailma mestaruuksissa aikoinaan. Haastattelun vastaajat ovat muun muassa Suomen ja muiden maiden mestaria. Ja nämä asiantuntijat ovat ystävällisesti jakaneet heidän kokemuksia meidän kanssa.


Meille on todella tärkeä auttaa asiakkaitamme rytmisen voimistelun välineiden valinnassa ammattitasolla. Tämän postauksen kirjoittaja tietää omasta kokemuksesta, miten vaikea voi olla puolitossujen, välineen ja muiden asusteiden valinta vaikka pienelle voimistelijalle silloin kun huoltajilla ei ole mitään taustaa voimistelussa :)

Tehtävästä ei tule mitään helpompaa vuosien päästä, koska välineiden ja asusteiden määrä kasvaa jatkuvasti kuten myös niiden vaativuus.


Palattaessa aiheeseen haastateltiin rytmisen voimistelun parhaita asiantuntijoita Suomessa saadakseen lisätietoa: miten voidaan auttaa asiakkaitamme (ja itseämme :)) ja ymmärtää miten oikeita rytmisen voimistelun välineitä valitaan. Pakko mainita, että nykyään markkinan valikoima on hyvin laaja ja välineet yleensä eivät ole halvasta päästä.


Rytmisen voimistelun välineet


Haastatteluissa osallistui muun muassa Marina Petrakova, Kazakstanin maajoukkueen jäsen vuodesta 2006 vuoteen 2012, oman maan kolmekertainen edustaja maailmanmestaruuksissa, ja Aasian kolmekertainen mestari. Myös haastateltiin Jouki Tikkasta, Suomen edustajaa maailmanmestaruuksissa ja monikertaista Suomen mestaria. Kolme muuta asiantuntijaa ovat myös kokeneita valmentajia ja korkean tason tuomareita.


Marina Petrakova

Jouki Tikkanen


Meillä oli pitkä kysymysten lista liittyen jokaiseen rytmisen voimistelun välineeseen. Keräsimme vastauksia, analysoimme niitä ja olemme valmiina jakamaan arvokasta tietoa teidän kanssa.


Miten valitaan rytmisen voimistelun naru?

Äänestyksen voittajia asiantuntijoiden keskellä tässä kategoriassa ovat Sasakin ja Chacottin naruja ihan tasaisesti. Narut ovat monesti käytössä pienillä ja aloittelevilla voimistelijoilla, jotka kilpailevat lasten ikäkilpailuissa. Vanhimmat voimistelijat käyttävät naruja usein vain lämmityksessä. Sen takia ei välttämättä tarvitsekaan hankkia kallista narua japanilaisilta valmistajilta. Lisäksi FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) merkintä ei ole pakollinen narulla, jos voimistelija ei kilpaile tämän välineen kanssa kansainvälisissä kilpailuissa.


Sasaki naru



Pastorelli naru


Tärkeä huomio että vain voimistelijat, joiden välineissä on FIG approved merkintä voivat osallistua kansainvälisissä kilpailuissa. Miten voi tietää onko väline FIG:in hyväksytty vai ei? Välineen päällä löytyy tarra tai kaiverrus, jossa on Kansainvälisen Voimisteluliiton tunnuskuva.


FIG approved tunnuskuva


Tunnuskuvan täytyy olla näkyvissä koko ajan kilpailun aikana ja suositellemme suojaa sen vaurioitumisesta ja pyyhkimisestä läpinäkyvällä teipillä.


Asiantuntijat mainitsivat myös italialaisen Pastorellin naruja sekä pienen venäläisen valmistajan Jar-Ptitsan naruja, jotka ovat myös todistetusti hyviä.


Jar-Ptitsa ja Pastorelli naruja


Miten valita oikea narun pituus?


Naru on ensimmäinen rytmisen voimistelun väline, jonka voimistelija tarvitsee mukaansa treeneihin. Ensimmäisen narun valinta voi olla haastava, mutta asiantuntijoiden neuvot auttavat tässä. Narun mittaamiseen voimistelijan on astuttava narun päälle keskelle ja hänen pitää nostaa molemmat narun loput kainaloiden alle. Loput ovat solmittavia ja niitä ommeltaan sitten näin, että he eivät avautuisi.

Narun mittaaminen


Myynnissä on sekä 2.5 m, että 3 m pituisia naruja. Molemmat kuitenkin joutuu lyhentämään sopivan pituiseksi. Suosittelemme 3 m pituisen narun oston, koska sen on helpompi solmia tiettyyn pituuteen.


Naru on oltava kirkasvärinen, voimistelijan on tykättävä väristä, ja sen pitää sopia voimistelijan ohjelmaan ja -kisapukuun. Narut voivat olla yksivärisiä, monivärisiä, niissä voi olla kimalteleva lanka tai ne voivat olla koristeltuja strasseilla. Kuitenkin asiantuntijat suosittelevat yksivärisiä naruja, koska he ovat joustavimmat ja menevät helpommin solmuun.

Sasaki ja Chacott monivärisiä naruja


Naru on säilytettävä siihen tarkoitetussa pussissa, että se ei tulisi likaiseksi nopeasti, eikä menisi sekaisin voimistelijan repussa.


Pastorelli pussi narulle


Miten valitaan rytmisen voimistelun vanne?

Vanteessa on tärkeä miettiä kokoa ja joustavuutta. Jos vanne on liian jäykkä, se voi satuttaa voimistelijaa.


Asiantuntijat suosittelevat italialaisia Pastorelli ja Venturelli vanteita. Venturelli välineet ovat suhteellisen uusia tulokkaita markkinassa (vaikka tämän merkin tossut ovat suosittuja jo monta vuotta), mutta nämä välineet ovat jo käytössä monilla huippuvoimistelijoilla. Esimerkiksi Averinan siskot käyttävät Venturelli välineitä.


Dina Averina Venturelli vanteen kanssa


Asiantuntijat suosittelivat myös japanilaisia vanteita Sasakilta ja Chacottilta. Japanilaiset vanteet ovat eri hintakategoriasta kuin italialaiset välineet ja ovat aivan korkea laatuisia.


Vanteen mittaamista varten, vanne on sijoitettava voimistelijan viereen ja sen korkein rima on oltava noin 2-3 voimistelijan napanuoran alla. Toinen rima pitäisi olla lattialla.


Vanteen mittaaminen


Vanteen väri ei ole tärkeä ollenkaan, koska sen päälle tulee joka tapauksessa teippi. Teippien valikoima on todella runsas. Esimerkiksi Pastorellilla, joka on asiantuntijoidemme suosikki, on todella laaja valikoima neon värisiä, glitteri ja metallic sävyisiä teippejä. Vanteen voi teipata myös eri värisillä teipeillä luomalla erikoisia väri ilmiöitä.


Monivärisesti teipattu vanne


Älä unohda jättää FIG merkintä näkyvissä kun teippaat vanteesi! Suosittelemme suojamaan vanteen läpinäkyvällä teipillä värikkään teipin päälle. Tämä auttaa pitämään värikkään teipin ja FIG merkinnän ehjänä mahdollisimman kauan.