top of page

Miten valitaan rytmisen voimistelun välineitä oikealla tavalla?

Päivitetty: 9. helmik. 2022

Tähän postauksen luomista varten haastateltiin 5 kokenutta rytmisen voimistelun valmentajaa ja korkean tason tuomaria, jotka ovat samalla entisiä rytmisiä voimistelijoita ja he kilpailivat manner- ja maailma mestaruuksissa aikoinaan. Haastattelun vastaajat ovat muun muassa Suomen ja muiden maiden mestaria. Ja nämä asiantuntijat ovat ystävällisesti jakaneet heidän kokemuksia meidän kanssa.


Meille on todella tärkeä auttaa asiakkaitamme rytmisen voimistelun välineiden valinnassa ammattitasolla. Tämän postauksen kirjoittaja tietää omasta kokemuksesta, miten vaikea voi olla puolitossujen, välineen ja muiden asusteiden valinta vaikka pienelle voimistelijalle silloin kun huoltajilla ei ole mitään taustaa voimistelussa :)

Tehtävästä ei tule mitään helpompaa vuosien päästä, koska välineiden ja asusteiden määrä kasvaa jatkuvasti kuten myös niiden vaativuus.


Palattaessa aiheeseen haastateltiin rytmisen voimistelun parhaita asiantuntijoita Suomessa saadakseen lisätietoa: miten voidaan auttaa asiakkaitamme (ja itseämme :)) ja ymmärtää miten oikeita rytmisen voimistelun välineitä valitaan. Pakko mainita, että nykyään markkinan valikoima on hyvin laaja ja välineet yleensä eivät ole halvasta päästä.


Rytmisen voimistelun välineet


Haastatteluissa osallistui muun muassa Marina Petrakova, Kazakstanin maajoukkueen jäsen vuodesta 2006 vuoteen 2012, oman maan kolmekertainen edustaja maailmanmestaruuksissa, ja Aasian kolmekertainen mestari. Myös haastateltiin Jouki Tikkasta, Suomen edustajaa maailmanmestaruuksissa ja monikertaista Suomen mestaria. Kolme muuta asiantuntijaa ovat myös kokeneita valmentajia ja korkean tason tuomareita.



Meillä oli pitkä kysymysten lista liittyen jokaiseen rytmisen voimistelun välineeseen. Keräsimme vastauksia, analysoimme niitä ja olemme valmiina jakamaan arvokasta tietoa teidän kanssa.


Miten valitaan rytmisen voimistelun naru?

Äänestyksen voittajia asiantuntijoiden keskellä tässä kategoriassa ovat Sasakin ja Chacottin naruja ihan tasaisesti. Narut ovat monesti käytössä pienillä ja aloittelevilla voimistelijoilla, jotka kilpailevat lasten ikäkilpailuissa. Vanhimmat voimistelijat käyttävät naruja usein vain lämmityksessä. Sen takia ei välttämättä tarvitsekaan hankkia kallista narua japanilaisilta valmistajilta. Lisäksi FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) merkintä ei ole pakollinen narulla, jos voimistelija ei kilpaile tämän välineen kanssa kansainvälisissä kilpailuissa.





Tärkeä huomio että vain voimistelijat, joiden välineissä on FIG approved merkintä voivat osallistua kansainvälisissä kilpailuissa. Miten voi tietää onko väline FIG:in hyväksytty vai ei? Välineen päällä löytyy tarra tai kaiverrus, jossa on Kansainvälisen Voimisteluliiton tunnuskuva.


FIG approved tunnuskuva


Tunnuskuvan täytyy olla näkyvissä koko ajan kilpailun aikana ja suositellemme suojaa sen vaurioitumisesta ja pyyhkimisestä läpinäkyvällä teipillä.


Asiantuntijat mainitsivat myös italialaisen Pastorellin naruja sekä pienen venäläisen valmistajan Jar-Ptitsan naruja, jotka ovat myös todistetusti hyviä.


Jar-Ptitsa ja Pastorelli naruja


Miten valita oikea narun pituus?


Naru on ensimmäinen rytmisen voimistelun väline, jonka voimistelija tarvitsee mukaansa treeneihin. Ensimmäisen narun valinta voi olla haastava, mutta asiantuntijoiden neuvot auttavat tässä. Narun mittaamiseen voimistelijan on astuttava narun päälle keskelle ja hänen pitää nostaa molemmat narun loput kainaloiden alle. Loput ovat solmittavia ja niitä ommeltaan sitten näin, että he eivät avautuisi.

Narun mittaaminen


Myynnissä on sekä 2.5 m, että 3 m pituisia naruja. Molemmat kuitenkin joutuu lyhentämään sopivan pituiseksi. Suosittelemme 3 m pituisen narun oston, koska sen on helpompi solmia tiettyyn pituuteen.


Naru on oltava kirkasvärinen, voimistelijan on tykättävä väristä, ja sen pitää sopia voimistelijan ohjelmaan ja -kisapukuun. Narut voivat olla yksivärisiä, monivärisiä, niissä voi olla kimalteleva lanka tai ne voivat olla koristeltuja strasseilla. Kuitenkin asiantuntijat suosittelevat yksivärisiä naruja, koska he ovat joustavimmat ja menevät helpommin solmuun.

Sasaki ja Chacott monivärisiä naruja


Naru on säilytettävä siihen tarkoitetussa pussissa, että se ei tulisi likaiseksi nopeasti, eikä menisi sekaisin voimistelijan repussa.


Pastorelli pussi narulle


Miten valitaan rytmisen voimistelun vanne?

Vanteessa on tärkeä miettiä kokoa ja joustavuutta. Jos vanne on liian jäykkä, se voi satuttaa voimistelijaa.


Asiantuntijat suosittelevat italialaisia Pastorelli ja Venturelli vanteita. Venturelli välineet ovat suhteellisen uusia tulokkaita markkinassa (vaikka tämän merkin tossut ovat suosittuja jo monta vuotta), mutta nämä välineet ovat jo käytössä monilla huippuvoimistelijoilla. Esimerkiksi Averinan siskot käyttävät Venturelli välineitä.


Dina Averina Venturelli vanteen kanssa


Asiantuntijat suosittelivat myös japanilaisia vanteita Sasakilta ja Chacottilta. Japanilaiset vanteet ovat eri hintakategoriasta kuin italialaiset välineet ja ovat aivan korkea laatuisia.


Vanteen mittaamista varten, vanne on sijoitettava voimistelijan viereen ja sen korkein rima on oltava noin 2-3 voimistelijan napanuoran alla. Toinen rima pitäisi olla lattialla.


Vanteen mittaaminen


Vanteen väri ei ole tärkeä ollenkaan, koska sen päälle tulee joka tapauksessa teippi. Teippien valikoima on todella runsas. Esimerkiksi Pastorellilla, joka on asiantuntijoidemme suosikki, on todella laaja valikoima neon värisiä, glitteri ja metallic sävyisiä teippejä. Vanteen voi teipata myös eri värisillä teipeillä luomalla erikoisia väri ilmiöitä.


Monivärisesti teipattu vanne


Älä unohda jättää FIG merkintä näkyvissä kun teippaat vanteesi! Suosittelemme suojamaan vanteen läpinäkyvällä teipillä värikkään teipin päälle. Tämä auttaa pitämään värikkään teipin ja FIG merkinnän ehjänä mahdollisimman kauan.


Läpinäkyvä vanneteippi


Todella tärkeä pitää vanne vannepussissa! Väline matkustaa voimistelijan kanssa ulkona ja sen voi vaurioittaa aika helposti, jos se ei ole säilytetty oikein.


Pastorelli vannepussi


Miten valitaan rytmisen voimistelun pallo?

Tärkein voimistelupallon ominaisuus on sen tahmeus. Pallon täytyy pysyä hyvin käsissä ja sen pitää vieriä vartaloa pitkin mahdollisimman pitkään. Asiantuntijat suosittelevat Sasaki ja Chacott palloja, jotka ovat hyvin tahmea pintaisia ja näillä valmistajilla on runsas värivalikoima.



Ensimmäinen pallo pienelle alle 8-vuotialle voimistelijalle voi olla 15 cm kokoinen, 8-10-vuotialle voimistelijalle suositellaan 17 cm pallo ja yli 10-vuotias voi jo käyttää 18,5 cm kokoisen pallon, joka olisi myös käytössä aikuisella voimistelijalla.

Nämä mitat ovat vain suuntaa antavia. Tärkeä että voimistelija voi pitää hyvin palloa kädessä.


Sasaki mattapintainen voimistelupallo


Parempi jos pallo on kirkkaan värinen. Se voi olla sekä mattapintainen, että kimalteleva. Muutama vuosi sitten moniväriset pallot olivat myös aika suosittuja, mutta nykyään nämä ovat hiljattain poistumassa markkinalta.

Monivärinen Sasaki pallo


Suosittelemme hankkia laadukkaan pallon välittämättä voimistelijan iästä. Voimistelija harjoittelee liikkeitä oikein jos hänellä on oikea ja korkealaatuinen väline. Laadukas väline on myös helpompi myydä eteenpäin silloin kun se tulee pieneksi voimistelijallenne.


Älä unohda hoitaa palloa hyvin! Pallo on pumpattava oikealla pumpulla. Pallopumppu on erityisesti tärkeä pohjoisen sään olosuhteissa, koska lämpötila ulkona ja sisällä vaihtelee aika paljon ja pallon paine laskee nopeasti tämän takia. Hyvät pallopumput löytyvät esimerkiksi Sasaki ja Chacott valikoimasta.



Sasaki ja Chacott pallopumput


Myös pehmentävä geeli voi olla avuksi pallon pumppauksessa estääkseen pallon vaurioittamista neulalla.


Pallo on pidettävä pussissa, koska sen pinta on todella herkkä naarmutukselle ja vaurioitumiselle. Pussi myös suojaa pallon jonkun verran lämpötilan muutoksista.


Pastorelli pallopussi


Miten valitaan rytmisen voimistelun keilat?

Asiantuntijat suosittelevat Chacott ja Sasaki keiloja. Sasaki tekee vain kumisia keiloja, jotka tekevät vähemmän vauriota voimistelialle. Chacott keiloilla päät on tehty kumista ja kahva on muovista. Se estää keilan pompahdusta kun se laskee tai tippuu lattiaan.


Chacott ja Sasaki voimistelukeilat


Suosittelemme hankkimaan yhdistettäviä keiloja jo alusta alkaen, koska monet liikkeet vaativat keilojen yhdistämistä.

Yhdistettävät keilat


Keilat valmistetaan kolmessa eri koissa. 6-7-vuotialle voimistelijalle sopisivat 36 cm pituiset keilat, 8-12-vuotiaille voimistelijalle - 41 cm pituiset keilat ja yli 12-vuotialle - 45 cm pituiset keilat. Samalla kuin pallojen valinnassa mitat ovat vain suunta antavia ja jokaisen voimistelijan tilanteen pitää katsoa erikseen. Voimistelija voi kokeilla pyörittää keilaa kädessä. Keila ei saa osua kasvoon.


Keilan mittaaminen


Muistakaa että kumi on materiaali, joka helposti menee likaiseksi esimerkiksi kosketuksesta maton ja muiden pintojen kanssa. Sen takia suosittelemme välttää vaaleanpäisiä keiloja. Kokonaisuudessa keilojen värin valinta riippuu voimistelijan mausta, hänen kisapuvun väristä ja ohjelmasta.



Suosittelemme teippaamaan keilojen pienemmät päät laastarilla tai keilateipillä. Näin keilat eivät lipsahtaa voimistelijan käsistä pyörittämisen aikana.

Pastorelli keilateipit


Kuten kaikki muut välineet keilat tarvitsevat oman pussinsa. He pysyvät siistinä ja naarmuttomana pussissa.


Pastorelli keilapussi


Miten valitaan rytmisen voimistelun nauha?

Nauha on kaunein ja vaikein rytmisen voimistelun väline. Asiantuntijat mainitsivat, että laadukkaimmat ja kauneimmat nauhat löytyvät Sasaki ja Chacott valikoimasta.


Sasaki ja Chacott voimistelunauhat


Pienemmät voimistelijat voivat aloittaa harjoittelemista 4 m pituisen nauhan kanssa. Juniorit ottavat käyttöön 5 m pituisia nauhoja ja senioreilla on käytössä 6 m pituisia nauhoja.


Asiantuntijat mainitsevat, että värikkäät nauhat näyttävät dramaattiselta liikkeiden aikana, mutta samalla sanovat, että maailman huippujen keskuudessa on käytössä myös yksivärisiä nauhoja. Pienempi kuosi nauhalla luo aktiivisuuden tunnelman liikkeiden suorittamisessa.

Sasaki Kaleido nauhan kuosi


Nauhan on pakko säilyttää nauhakelassa! Siinä se pysyy suorana, puhtaana ja suojattuna. Nauhakelat ovat saatavilla Sasaki ja Chacott valmistajilla.


Sasaki ja Chacott nauhakelat


Miten valitaan rytmisen voimistelun nauhakepin?

Kaikki vastaajat olivat sama mieltä, että Sasaki nauhakepit ovat parhaita. Nämä kepit ovat täydellisesti joustavia ja tasapainotettuja.


Suosittelemme erityisesti yksivärisiä nauhakeppejä, koska kimalteleva pinta kepillä lisää painoa ja keppi ei ole enää niin hyvin tasapainotettu. Paras väri kepille on valkoinen, mutta on aika tärkeä, että kepin kuminen osa olisi eri värisenä. Esimerkiksi se voi olla musta tai punainen. Näin varmistetaan, että voimistelija näkee, missä kuminen kahva on silloin, kun hän ottaa kepin kiinni.


Pienemmät voimistelijat voivat käyttää 50 cm pituisia keppejä, 8-12-vuotiaille sopivat 57 cm pituisia keppejä ja yli 12-vuotiaille - 60 cm keppejä. Mitat ovat suunta antavia.


Nauhakeppi on säilytettävä kotelossa välttäkseen sen taipumista ja katkoamista. Yleensä kotelo ja metallinen nauhalukko tulevat mukana nauhakepin kanssa. Metallinen nauhalukko voi vaihtaa neulottuun, joka on mukavampi ja joustavampi. Suosittelemme pitämään mukana ainakin yhden nauhalukon, jos joutuu vaihtamaan rikkinäisen.


Kuminen osa voi vaurioitua tai olla kulunut ajasta ja sen voi sitten vaihtaa. Myös sen voi vaihtaa jos haluaa uutta väriä nauhakepille.


Pastorelli varaosa nauhakepille


Mitä muuta pitäisi olla rytmisen voimistelijan laukussa?

Kysyimme asiantuntijoilta muutama lisää kysymystä, jotka eivät liity suoraan välineisiin, mutta ovat myös erittäin tärkeitä voimistelijoille ja heidän vanhemmille.


Mitä muuta rytminen voimistelija tarvitse treeneissänsä? Kuten mainittiin jo, kaikki suojapussit ja kotelot ovat tarpeellisia. Myös puolitossujen pussi on tärkeä.


Pastorelli puolitossujen pussi


Voimistelija tarvitse polvisuojia polvien ylikuorimusta vähentämiseen ja loukkaantumisriskien pienentämiseen. Säärystimet ja selänlämmitin auttavat estämään lihasten venyttämistä.


Tuloni polvisuojat, Sasaki selänlämmitin, Sasaki säärystimet


Jossain vaiheessa voimistelijalla ehdottomasti tulee tarvetta venyttelynauhasta. Pastorelli venyttelynauha on todellakin suositeltava.


Pastorelli venyttelynauha


Myös painot ovat tehokas apu treeneissä. Ensin käytetään kaksi 250 g painoa ja myöhemmin kaksi 500 g painoa.


Pastorelli painot


Kysyimme samalla, mitkä tossut asiantuntijat suosittelevat? Kaksi mallia tulivat suosikiksi melkein yksimielisesti. Nämä ovat Sasaki 147 ja 144 (riippuen jalan muodosta) ja espanjalaisten merkin valmistamia Dvillena Sensacion puolitossuja.



Sukkatossut eivät olleet niin paljon suosittuja kuin puolitossut, koska jalkapohjalle tulee enemmän kuormitusta sukkatossuista verrattuna nahkaisin puolitossujen.


Sukkatossut


Asiantuntijat mainitsivat, että Sasaki aluspuvut ovat parhaita niiden mukavuuden, kiinteyden ja luotettavuuden ansiosta.



Haluamme vielä kerran kiittää haastattelun osallistujia! Heidän vinkit ovat todella iso apu sekä teille välineiden valinnassa, sekä Stella Gymnastics valikoiman laajentamisessa ja parantamisessa verkkokaupassamme.


Oletko samaa mieltä asiantuntijoiden kanssa? Haluatko lisätä jotain yllä sanottuun?


Mielellämme otetaan teidän kommentteja ja kysymyksiä kommenteissa!

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page