Tätä postausta varten haastateltiin viittä kokenutta rytmisen voimistelun valmentajaa ja korkean tason tuomaria, jotka ovat entisiä rytmisiä voimistelijoita ja ovat kilpailleet sekä manner- että maailmanmestaruustasolla. Haastatellut ovat voittaneet mestaruuksia Suomessa ja muissa maissa. Nämä asiantuntijat ovat ystävällisesti jakaneet kokemuksiaan kanssamme.
On erittäin tärkeää auttaa asiakkaitamme ammattimaisesti valitsemaan rytmisen voimistelun välineet. Tämän viestin kirjoittaja ymmärtää omasta kokemuksestaan, kuinka haastavaa voi olla valita oikeat puolipistokkaat, välineet ja muut tarvikkeet pienen voimistelijan tarpeisiin, erityisesti silloin kun huoltajilla ei ole aiempaa kokemusta voimistelusta :)
Tulevaisuudessa tehtävä ei tule helpottumaan, sillä sekä välineiden että asusteiden määrä kasvaa jatkuvasti samalla kun niiden vaativuustaso nousee.
Haastateltiin Suomen parhaita rytmisen voimistelun asiantuntijoita saadaksemme lisätietoa siitä, miten voimme auttaa asiakkaitamme (ja itseämme :)) ja ymmärtää, miten valita oikeat rytmisen voimistelun välineet. On tärkeää huomata, että nykyään markkinoilla on laaja valikoima välineitä, jotka yleensä eivät ole edullisimmasta päästä.
Rytmisen voimistelun välineet
Haastatteluissa oli mukana muun muassa Marina Petrakova, joka on edustanut Kazakstanin maajoukkuetta vuodesta 2006 vuoteen 2012, voittaen oman maansa kolmesti maailmanmestaruuskilpailuissa ja ollen Aasian kolminkertainen mestari. Lisäksi haastateltavana oli Jouki Tikkanen, Suomen edustaja maailmanmestaruuskilpailuissa ja moninkertainen Suomen mestari. Kolme muuta asiantuntijaa ovat kokeneita valmentajia ja korkean tason tuomareita.
Olimme varustettuina laajalla kysymysvalikoimalla, joka käsitteli jokaista rytmisen voimistelun välinettä. Tutkimme vastaukset perusteellisesti ja olemme nyt valmiita jakamaan arvokasta tietoa teidän kanssanne.
Kuinka valita rytmisen voimistelun naru?
Asiantuntijoiden keskuudessa tässä kategoriassa sekä Sasakin että Chacottin narut ovat saaneet eniten ääniä. Nämä narut ovat suosittuja erityisesti pienillä ja vasta-alkajilla voimistelijoilla, jotka osallistuvat lasten kilpailuihin. Viimeisten vuosien aikana kuitenkin nousi Pastorelli ja Amaya narujen suosio.
On tärkeää huomata, että vain sellaiset voimistelijat, joiden välineissä on FIG:n hyväksymä merkintä, voivat kilpailla kansainvälisissä kilpailuissa. Miten voi varmistaa, onko väline FIG:n hyväksymä vai ei? FIG:n tunnuskuva löytyy välineen päällä olevasta tarrasta tai kaiverruksesta.
FIG approved tunnuskuva
On tärkeää, että tunnuskuvaa pidetään esillä koko kilpailun ajan, ja suosittelemme suojaamaan sitä vaurioilta ja tahroilta käyttämällä läpinäkyvää teippiä.
Italialainen naruvalmistaja Pastorelli ja pienen venäläisen valmistajan Jar-Ptitsan narut mainittiin asiantuntijoiden toimesta, ja ne ovat osoittautuneet laadukkaiksi.
Jar-Ptitsa ja Pastorelli naruja
Miten valita oikea naruun pituus?
Naru on ensimmäinen rytmisen voimistelun väline, jonka voimistelija tarvitsee mukaansa treeneihin. Ensimmäisen narun valinta voi olla haastava, mutta asiantuntijoiden neuvot auttavat tässä. Narun mittaamiseen voimistelijan on astuttava narun päälle keskelle ja nostettava molemmat narun loput kainaloiden alle. Loput ovat solmittavia ja niitä ommellaan sitten näin, että he eivät avautuisi.
Narun mittaaminen
Tarjolla on sekä 2,5 metrin että 3 metrin pituisia naruja. Kumpikin on kuitenkin tarpeen lyhentää sopivaksi. Suosittelemme hankkimaan 3 metrin pituisen narun, koska sen solmiminen haluttuun pituuteen on helpompaa.
Voimistelunarun tulee olla kirkasvärisä, voimistelijan on pidettävä väristä, ja sen on sovittava voimistelijan ohjelmaan ja kilpailupukuun. Narut voivat olla yksivärisiä, monivärisiä, niissä voi olla kimaltelevaa lankaa tai ne voivat olla koristeltuja strasseilla. Kuitenkin asiantuntijat suosittelevat yksivärisiä naruja, koska ne ovat joustavampia ja menevät solmuun helpommin.
Kimaltelevalla langalla varustettu ja strasseilla koristeltu naru ei ole kovin suosittu, koska lanka on tehty metallista ja strassitkin voivat satuttaa voimistelijaa.
Sasaki ja Chacott monivärisiä naruja
Jotta narun likaantuminen ja sotkeutuminen voimistelijan reppuun voidaan estää, on tärkeää säilyttää se asianmukaisessa pussissa.
Kuinka valita rytmisen voimistelun vanteet?
Kun valitset vanne, on tärkeää ottaa huomioon sen koko ja joustavuus. Mikäli vanne on liian jäykkä, se saattaa aiheuttaa voimistelijalle epämukavuutta.
Italialaiset Pastorelli ja Venturelli vanteet ovat asiantuntijoiden suosiossa. Vaikka Venturelli-tuotteet ovat suhteellisen uusia markkinoilla (tosin kyseisen merkin tossut ovat olleet suosittuja jo pitkään), ne ovat jo vakiinnuttaneet asemansa monien huippuvoimistelijoiden käytössä. Esimerkiksi Averinan siskot luottavat Venturelli-tuotteisiin.
Dina Averina Venturelli vanteen kanssa
Myös asiantuntijat suosittelivat japanilaisia vanteita Sasakilta ja Chacottilta. Näiden vanteiden hintaluokka eroaa italialaisten välineiden hinnasta, mutta ne ovat erittäin korkealaatuisia.
Jotta voit mitata vanteen oikein, aseta se voimistelijan viereen siten, että korkein rima on noin 2-3 napanuoran alla. Toinen rima tulisi olla lattialla.
Vanteen mittaaminen
Vanteen väri ei ole olennainen, sillä sille tulee kuitenkin teippi päälle. Teippien valikoima on erittäin laaja. Esimerkiksi Pastorellin laajasta valikoimasta löytyy neonvärisiä, glitter- ja metallisävyisiä teippejä, jotka ovat asiantuntijoidemme suosikkeja. Vanteen voi myös teipata eri värisillä teipeillä, jolloin luodaan erilaisia väri-ilmiöitä.
Monivärisesti teipattu vanne
Muista pitää FIG merkintä näkyvissä vanteita teipatessasi! Suosittelemme suojaamaan vanteen läpinäkyvällä teipillä värikkään teipin lisäämisen jälkeen. Tämä auttaa säilyttämään värikkään teipin ja FIG merkinnän ehjinä pidempään.
On erittäin tärkeää säilyttää vanne vannepussissa! Matkustaessa voimistelijan kanssa ulkona välineeseen voi tulla helposti vaurioita, jos sitä ei säilytetä asianmukaisesti.
Pastorelli vannepussi
Kuinka valita rytmisen voimistelun pallo?
Voimistelupallon tärkein ominaisuus on sen tahmeus. Pallon on pysyttävä hyvin käsissä ja sen on liu'uttava vartaloa pitkin mahdollisimman pitkään. Asiantuntijat suosittelevat Sasaki ja Chacott palloja, jotka ovat erittäin tarttuvapintaisia ja tarjoavat laajan värivalikoiman.
Ensimmäinen pallo alle 8-vuotiaalle voimistelijalle voi olla halkaisijaltaan 15 cm, 8-10-vuotiaalle suositellaan 17 cm palloa ja yli 10-vuotias voi jo käyttää 18,5 cm palloa, joka sopii myös aikuiselle voimistelijalle.
Nämä mitat ovat suuntaa-antavia ja tärkeää on, että voimistelija pystyy pitämään pallon hyvin kädessään.
On suositeltavaa, että pallo on kirkas väriltään, joko matta tai kimalteleva. Vaikka muutama vuosi sitten moniväriset pallot olivat suosittuja, nykyään niiden suosio on vähenemässä markkinoilla.
Monivärinen Sasaki pallo
On suositeltavaa hankkia laadukas pallo riippumatta voimistelijan iästä. Oikeanlaisen ja korkealaatuisen välineen avulla voimistelija voi harjoitella liikkeitä oikein. Lisäksi laadukkaan välineen on helpompi myydä eteenpäin, kun se tulee liian pieneksi voimistelijalle.
Mutta jos voimistelija ei ole vielä päättänyt jatkaa lajia tai harjoittelee sitä rennosti, Amaya voimistelupallot nähdään hyvänä ja edullisena vaihtoehtona.
Muista huolehtia pallosta asianmukaisesti! Pallo tulee pumpata oikeanlaisella pumpulla. Erityisesti pohjoisen ilmasto-olosuhteissa pallopumpun merkitys korostuu, sillä ulko- ja sisälämpötilan vaihtelu aiheuttaa pallon paineen nopean laskun. Laadukkaita pallopumppuja löytyy esimerkiksi Sasaki ja Chacott -valikoimista. Nämä kaksi merkkiä tarjoavat yhteensopivia pallopumppuja, mutta suositeltavaa on hankkia palloon samaa merkkiä oleva pumppu.
Myös pehmentävä geeli voi olla avuksi pallon pumppauksessa estääkseen pallon vaurioittamista neulalla.
Pallon tulee pysyä pussissa, sillä sen pinta on erittäin herkkä naarmuille ja vaurioille. Lisäksi pussi tarjoaa jonkin verran suojaa pallolle lämpötilan vaihteluilta.
Kuinka valitaan rytmisen voimistelun keilat?
Chacott ja Sasaki ovat suositeltuja keilamerkkejä asiantuntijoiden keskuudessa. Sasaki valmistaa ainoastaan kumisia keiloja, jotka aiheuttavat vähemmän vahinkoa voimistelijoille. Chacott-keiloissa kärki on kumia ja kahva muovia, mikä estää keilan kimpoamisen lattialle pudotessaan.
On suositeltavaa hankkia yhdistettäviä keiloja heti alussa, sillä useat liikkeet edellyttävät keilojen yhdistämistä.
Yhdistettävät keilat
Keilat valmistetaan kolmessa eri koossa. 6-7-vuotiaille voimistelijoille suositellaan 36 cm pitkiä keiloja, 8-12-vuotiaille 41 cm pitkiä ja yli 12-vuotiaille 45 cm pitkiä keiloja. Kuten pallojen valinnassa, myös keilojen mitat ovat suuntaa-antavia, ja jokaisen voimistelijan tilanne on arvioitava yksilöllisesti. Voimistelija voi kokeilla keilan pyörittämistä kädessään, mutta on tärkeää välttää keilan osumista kasvoihin.
Keilan mittaaminen
On tärkeää pitää mielessä, että kumi on materiaali, joka likaantuu helposti esimerkiksi kosketuksesta mattojen ja muiden pintojen kanssa. Tästä syystä suosittelemme välttämään vaaleita keiloja. Yleisesti ottaen keilojen värin valinta riippuu voimistelijan mieltymyksistä, hänen kilpailupukunsa väristä ja ohjelmasta.
On suositeltavaa laittaa teippiä keilojen pieniin päihin, joko laastarilla tai keilateipillä. Tämä auttaa estämään keilojen lipsahtamisen voimistelijan käsistä niitä pyöritettäessä.
Samoin kuin kaikki muut välineet, myös keilat tarvitsevat oman pussinsa säilyäkseen siisteinä ja naarmuttomina.
Kuinka valitaan rytmisen voimistelun nauha?
Asiantuntijoiden mukaan nauha on rytmisen voimistelun kaunein ja vaativin väline. He totesivat, että parhaat ja kauneimmat nauhat ovat saatavilla Sasaki ja Chacott -brändeiltä.
Pienemmät voimistelijat voivat aloittaa harjoittelemista 4 m pituisen nauhan kanssa. Juniorit ottavat käyttöön 5 m pituisia nauhoja ja senioreilla on käytössä 6 m pituisia nauhoja.
Asiantuntijat mainitsevat, että värikkäät nauhat näyttävät dramaattiselta liikkeiden aikana, mutta samalla sanovat, että maailman huippujen keskuudessa on käytössä myös yksivärisiä nauhoja. Pienempi kuosi nauhalla luo aktiivisuuden tunnelman liikkeiden suorittamisessa.
Sasaki Kaleido nauhan kuosi
Nauhan on pakko säilyttää nauhakelassa! Siinä se pysyy suorana, puhtaana ja suojattuna. Nauhakelat ovat saatavilla Sasaki, Chacott ja Amaya valmistajilla.
Sasaki ja Chacott nauhakelat
Kuinka valita nauhakeppi rytmiseen voimisteluun?
Kaikki vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että Sasaki nauhakepit ovat parhaimpia. Nämä kepit ovat täysin joustavia ja tasapainoisia.
Suosittelemme erityisesti yksivärisiä nauhakeppejä, sillä kimalteleva pinta lisää kepin painoa ja vaikuttaa sen tasapainoon. Paras väri kepillä on valkoinen, mutta on tärkeää, että kepin kuminen osa on erivärinen, esimerkiksi musta tai punainen. Tällä varmistetaan, että voimistelija erottaa kumin kahvan ottaessaan kepin kiinni.
Pienemmät voimistelijat voivat valita 50 cm pituiset kepit, 8-12-vuotiaat voivat käyttää 57 cm pitkiä keppejä ja yli 12-vuotiaat voivat käyttää 60 cm pitkiä keppejä. Koko-ohjeet ovat suuntaa antavia.
Jotta nauhakeppi säilyisi taipumattomana ja ehjänä, on tärkeää säilyttää se kotelossa. Yleensä nauhakepin mukana toimitetaan kotelo sekä metallinen nauhalukko. Metallisen nauhalukon voi vaihtaa neulottuun, joka on mukavampi ja joustavampi vaihtoehto. Suosittelemme pitämään aina mukana vähintään yhtä nauhalukkoa, jotta voit tarvittaessa vaihtaa rikkoutuneen lukon.
Kuminen osa eli kädensija voi vaurioitua tai olla kulunut ajasta ja sen voi vaihtaa. Myös sen voi vaihtaa jos haluaa uutta väriä nauhakepille.
Mitä muuta tulisi olla rytmisen voimistelijan laukussa?
Kysyimme asiantuntijoilta muutamia muita kysymyksiä, jotka eivät suoraan liity välineisiin, mutta ovat erittäin tärkeitä voimistelijoille ja heidän vanhemmilleen.
Mikä muu on tarpeellista rytminen voimistelijalle harjoituksissaan? Kuten jo mainittiin, kaikki suojapussit ja kotelot ovat välttämättömiä. Myös puolitossujen säilytyspussi on olennainen.
Voimistelija tarvitsee polvisuojia vähentääkseen polvien ylikuormitusta ja pienentääkseen loukkaantumisriskiä. Säärystimet ja selänlämmitin auttavat ennaltaehkäisemään lihasten venyttämistä.
Voimistelijalle tulee välttämättä tarve venyttelynauhalle jossain vaiheessa. Pastorelli venyttelynauha on erittäin suositeltava valinta. Lisäksi treeneissä käytetään usein erilaisia kuminauhoja.
Käyttämällä painoja treeneissä voi saavuttaa hyviä tuloksia. Aluksi käytetään kaksi 250 gramman painoa ja myöhemmin siirrytään kahteen 500 gramman painoon.
Kysyimme myös, mitkä tossut asiantuntijat suosittelivat. Kaksi mallia nousi suosikeiksi lähes yksimielisesti: Sasaki 147 ja 144 (riippuen jalan muodosta) sekä Dvillena Sensacion -merkin valmistamat puolitossut. Oma suosikkimme on Dvillena Guante malli, joka on hyvin laadukas ja mukava sekä kilpailijoita edullisempi.