top of page
Writer's pictureNadiia Puchko

Miesten rytminen voimistelu

Voimistelun maailma on hyvin monipuolinen ja se on auki kaikille. Uudet voimistelun lajit kehittyvät jatkuvasti, kuten esimerkiksi miesten rytminen voimistelu. Tämä laji ei ole ihan uusi, mutta kuitenkin vielä monille tuntematon.



Miesten rytmisessä voimistelussa on kaksi suuntaa, jotka ovat hyvin erilaisia toisiltaan.

Ensimmäinen suunta on espanjalainen, joka muistuttaa paljon hyvin tuttua naisten rytmistä voimistelua. Ainoa ero on esiintyjien sukupuoli. Tämän suunnan voimistelijat kuitenkin käyttävät samoja välineitä kuten naisia ja esiintyvät koristetuissa puvuissa. Säännöt ovat myös samanlaisia ja pisteiden laskentakin tapahtuu samalla lailla kuten perinteisessä naisten rytmisessä voimistelussa. Espanjalainen rytmisen voimistelun suunta on kehittynyt 2000-luvulta alkaen. Silloin miehet saivat oikeuden osallistua kansallisissa kilpailuissa naisten kanssa rytmisessä voimistelussa.



Espanjalaisten tyylin perustaja ja ensimmäinen mestari oli Ruben Orihuela. Hän on voittanut Espanjan mestaruus senioreiden kategoriassa 9 kertaa ja monta vuotta peräkkäin.

Toinen miesten rytmisen voimistelun suunta on japanilainen voimistelu, johon on lisätty akrobatiaa. Tämä suunta erottuu paljon naisten rytmisestä voimistelusta. Naisten voimistelussa on korostettu keveys ja plastisuus, sen sijaan miesten rytmisessä voimistelussa on painotettu sotaisuus ja atleettisuus. Japanilainen tyyli yhdistää voimistelua ja akrobatiaa. Vaativuuden taso on korkea tässä lajissa. Puvut ovat myös erilaisia ja niissä ei käytetä strasseja. Housut ovat väljempiä kuin espanjalaisessa suunnassa. Säännöt ovat myös erilaisia kuten välineetkin.



Japanilainen miesten voimistelun suunta on vanhempi kuin espanjalainen. On olemassa oletus, että japanilainen tyyli on syntynyt japanilaisista itsepuolustuslajeista. Välineet myös viittaavat siihen eli puola muistuttaa keihään, rengas – kilpiä ja keilat – miekkaa. Ainoastaan naru liittyy perinteiseen voimisteluun. Vaikka keilat ovatkin miesten rytmisen voimistelun väline, nämä ovat erikoiskeilat ja ne erottuvat paljon keiloista, jotka naiset käyttävät rytmisessä voimistelussa.



Vuonna 1985 voimistelu MM-kisat olivat Tokyossa ja tämä oli ensimmäinen kerta kuin miehet myös astuivat matolle näyttämään omaa osaamistansa. Tämä oli aivan uusi ennen näkemätön esitys katsojille eri puolilta maailmaa. Japanilaiset kuitenkin tykkäsivät tästä uudesta lajista, koska Japanissa työskentely välineiden kanssa oli jo ennestään tuttu esimerkiksi shinobi (ninja) lajeissa.



Myöhemmin Japanissa oli perustettu ensimmäinen miesten rytmisen voimistelun mestaruus. Alkuun kilpailijat olivat Aasiasta, mutta pikkuhiljaa myös eurooppalaiset edustajat tulivat mukaan kilpailuihin.


Nykyään miesten rytmisen voimistelu on aktiivisesti kehittymässä 8 maissa: Japanissa, Koreassa, Malesiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Australiassa ja Venäjällä.

Miehet ovat mukana rytmisessä voimistelussa myös parivoimistelussa eli rytmisessä voimistelussa, missä duo muodostuu miehestä ja naisesta.



Lopuksi vielä upean japanilaisen voimistelijan Kohei Ogawan esitys.



Mitä mieltä olet miesten rytmisestä voimistelusta? Mikä suunta on kiinnostavampi ja lupaavampi sinun mielestä?

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page