top of page

Kisapukujen kopiointi. Onko sopiva vai ei?

Kuinka epämiellyttävältä tuntuisi, jos olisit menossa kilpailuihin ja juuri ennen omaa esiintymistä huomaisit toisen kilpailijan olevan täsmälleen samanlaisessa kilpailupuvussa? Todennäköisesti et tuntisi olosi mukavaksi ja saattaisit pohtia, kenen puku oli alkuperäinen ja kenen puku oli kopio.


Arina Averina, kuva Enrico Della Valle
Arina Averina, kuva Enrico Della Valle


Margarita Mamun
Margarita Mamun










Ilman syventymistä lainsäädäntöön ja tekijänoikeuksiin voimme suoraan todeta, että kisapukujen mallien kopioiminen on vähintäänkin epäeettistä. Toimialallamme, joka keskittyy kisapukujen suunnitteluun ja valmistukseen, olemme havainneet monia kopioita, erityisesti tunnettujen suunnittelijoiden malleja. Kopiot ovat kuitenkin yleensä laadultaan heikkoja, ja tähän on ainakin muutama peruste.

  1. Suoraan kopioimalla tietty malli ei oteta huomioon tulevan puvun sopivuus asiakkaan vartalomuotoon, ohjelman tyyliin, ikään, jne. Voi nähdä senioreiden pukujen kopioita todella pienien voimistelijoiden päällä, joille puku ei sovi samalla tavalla kuin aikuiselle voimistelijalle.

  2. Valitettavasti usein myös laatu kärsi kopioissa jos niitä vertaillaan alkuperäisen mallin kanssa. Omasta kokemuksestani voi sanoa, että en ole nähnyt vielä kopiota, joka olisi parempi kuin alkuperäinen puku. Tästä yleensä seuraa suuri pettymys kun tulos ei lähelläkään ole odotuksen arvoinen.


Sofia Raffaeli, kuva Indrek Kask
Sofia Raffaeli, kuva Indrek Kask

Lala Kramarenko
Lala Kramarenko

Mutta missä menee se raja, jossa puku voi kutsua kopioksi? Alan ammattilaiset sanovat että pukujen välillä on oltava vähintään 7 eroavaisuuksia. Eli väri, kuosi, hihojen pituus, helman muoto, strassien värit ja muodot voivat ihan hyvin puvusta ihan toisenlaisen.



Helene Karbanov, kuva Indrek Kask
Helene Karbanov, kuva Indrek Kask


Stiliana Nikolova, kuva Indrek Kask
Stiliana Nikolova, kuva Indrek Kask

Asiantunteva suunnittelija kykenee hahmottamaan asiakkaan toiveista puvun tyylin ja idean ja luomaan niiden pohjalta täysin uuden luonnoksen, joka huomioi asiakkaan yksilölliset piirteet sekä lajin erityispiirteet.



Sofia Raffaeli, kuva Indrek Kask
Sofia Raffaeli, kuva Indrek Kask

Milena Baldassarri, kuva Indrek Kask
Milena Baldassarri, kuva Indrek Kask

Omassa ompelimossa aina tiedustellaan, onko asiakkaalla kuvia tai mielikuvia puvuista, joista hän pitää ja joita hän toivoisi puvulleen. Tämä ei tarkoita, että puvut kopioitaisiin tai niistä otettaisiin osia uuteen suunnitteluun. Sen sijaan kuvat yleensä auttavat ilmaisemaan asiakkaan toiveita, joita hän ei välttämättä osaa suoraan sanoa. Millainen helma puvussa tulisi olemaan, millaiset hihat ja kuinka pitkät, haluaisiko asiakas tietyn väriyhdistelmän – näiden tietojen perusteella luodaan aina ainutlaatuisia luonnoksia kisapuvuista.



Margarita Mamun, kuva Ulrich Fassbender
Margarita Mamun, kuva Ulrich Fassbender

Dina Averina
Dina Averina

Usein meille lähetetään kuvia asiakkaiden omista puvuista ja pyydetään tekemään vastaavia pukuja eri koossa tai värissä. Silti tässäkin tilanteessa lähestymistapa pysyy samana. Huomioimme asiakkaan toiveet ja aloitamme suunnittelemaan hänelle uniikkia pukua.


Lopuksi saadaan tyytyväisiä asiakkaita, koska puvut ovat erilaisia ja molempien omia piirteitä, makuja ja ideoita on huomioitu suunnittelussa.


Tässä tapauksessa ei kannata pelätä että näet toisen samanlaisen puvun kisamatolla.


Poikkeuksena on duo pukuja joita myydään eteenpäin yksilöpukuina ;)


Stella Gymnastics kisapuvut
Stella Gymnastics kisapuvut

Huomio: Useat postauksessa esitellyistä puvuista ovat samoja, mutta niitä käyttävät eri voimistelijat. Tämä on hieno esimerkki kierrätyksestä, josta kerrotaan tarkemmin erillisessä postauksessa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page