top of page

Mittatilaustyönä teetetty kisapuku. Mistä aloitetaan?

Mittatilaustyönä teetetty kisapuku eroa todella paljon valmiina ostetulta kisapuvulta. Tilausta tekemällä asiakas pystyy vaikuttamaan puvun tyyliin, väreihin ja ennen kaikkea puvun istuvuuteen.

Tässä kirjoituksessa ei käsitellä koko tilauksen prosessia, vaan keskitytään erityisesti mittoihin ja niiden ottamiseen. Puvun valmistaminen on yhteistyötä ompelijan ja asiakkaan välillä, ja lopputulos riippuu suuresti prosessin tarkkuudesta.


Stella Gymnastics:illa 95% tapauksissa mittoja ottaa asiantuntijamme asiakkaan tai meidän tiloissa. Mikäli paikan päällä mittojen ottaminen ei ole mahdollinen, pidetään asiakkaan kanssa etäpalaveri videoyhteydellä, autetaan mittojen ottamisessa ja tarkistetaan, että kaikki mitat olisivat oikeita.



Suosittelemme, että asiakas pitää päällään kisoissa käyttämäänsä aluspukua mittojen ottamista varten. Aluspuku on tärkeä osa kisaajien varustusta, sillä sen tulee olla huomaamaton puvun alla ja tarjota suojaa sekä toimia alusvaatteena. Erityisesti niissä puvun kohdissa, joissa on ihoa vasten verkkokangasta, aluspuku toimii myös vuorauksena.

Ottamalla mittoja aluspuvun päälle varmistetaan, että se ei näy kisapuvun alla.



On suositeltavaa laittaa hiukset myös ylös esimerkiksi korkeaan ponnariin. Jotkut mitoista otetaan kaulan, selän ja olkapäiden alueelta, ja nämä mitat on helpompi ottaa, jos pitkät hiukset on kiinnitetty.


Itse ottaessasi mitat, suosittelemme käyttämään vyötäröllä kuminauhaa tai paksumpaa lankaa. Nauha tulisi asettaa vyötärölle, joka on vartalon ohuin kohta, jotta vyötäröön liittyvien mittojen ottaminen olisi helpompaa.



Mittojen määrä riippuu suoraan luonnoksesta. Sen takia mittoja otetaan yleensä vasta silloin, kun asiakas on hyväksynyt luonnoksen. Näin tiedetään, tuleeko pukuun helma? Tuleeko helma vain eteen vai tuleeko se eteen ja taakse? Onko puvussa hihat ja miten pitkät hihat tarvitaan? Onko tulevassa puvussa kaulus? Tuleeko housullinen puku eli haalari?


Eli mittoja olisi hyvä ottaa silloin kun kaikki nämä asiat ovat jo selvitettyjä. Toisaalta jos asiakkaalla on mahdollisuus päästä mittojen ottamiseen vain silloin, kun luonnoksessa ei ole vielä lopullisesti päätetty, otetaan kaikki mahdolliset mitat ja niitä on kokonaisuudessa 18.


Aloitetaan mittaus aina kysymällä tai mittamaalla asiakkaan pituus. Pituus ei suoraan vaikuttaa puvun mittoihin, eikä sitä tarvita puvun teettämistä varten. Mutta aina vertaillaan asiakkaan mittoja lopussa keskimittoihin, jotka ovat yleisesti saman pituisilla voimistelijoilla. Jos joku mitoista poikki keskimitasta paljon eli yli 15%, suurella todennäköisyydellä mitta ei ole oikea, ja sen kannattaa ottaa uudelleen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun kuminauha on siirtynyt vyötäröltä ylös tai alas. Toinen tilanne voi olla, jos asiakkaalla on liian väljä asu päällä mittojen ottamisessa.


Seuraava mitta on kaari. Mittanauha vedetään jalkojen välissä olkapäässä ulottuvaan luuhun asti muodostumalla ympyrää vartalon ympäri. Mittanauha ei pitäisi olla liian väljänä, mutta ei se pitäisi puristakaan. Mittanauha pitäisi olla napparasti kiinni vartaloa, mutta kuitenkin ainakin yksi sormi pitäisi mahtua vartalon ja mittanauhan väliin.



Sitten mitataan rinnan ympärys, joka otetaan aivan kainaloiden alla. Parhaiten tämän mitan ottaminen toimii, jos asiakas nostaa kädet ylös, laitetaan mittanauha kainaloiden alla, ja asiakas voi laskea kädet alas.



Vyötärön ympärys mitataan kuminauhan päällä ja varmistetaan ennen sitä, että kuminuha ei siirtynyt ylös, kun asiakas nosti käsiä.



Lantion ympärys mitataan lantion leveämmältä kohdalta.



Jos pukuun on suunniteltu korkea kaulus, mitataan kaulan ympärys. Muissa tapauksissa tätä mittaa ei tarvita.



Sen jälkeen mitataan selänpituus vyötärön asti. Lähdetään mittamaan seitsemänneltä kaulanikamalta eli viimeiseltä kaularangan nikamalta. Sen on helppo löytää, koska se ylittyy muilta kaularangoilta. Mitataan kuminauhan asti suoraan alas ja varmistetaan, että kuminauha pysyy edelleen paikalla eli vyötäröllä.



Istumakorkeus tuplana mitataan vetämällä mittanauhan kuminauhalta edeltä jalkojen välissä kuminauhan asti takana.



Hihan pituus ranteen asti tarvitaan vain jos pukuun on tulossa hiha. Hihan pituudesta riippumatta tarvitaan tämä mitta keskimittojen vertailua varten. Mittaus tehdään olkapään ulottuvalta luulta ja ranteen asti.



Käsivarren ympärys tarvitaan jos pukuun on tulossa lyhennetty tai pitkä hiha. Jos puvussa ei ole hihoja tai hiha on lyhyt, eikä ylittää käsivartta, tätä mittaa ei tarvita.



Ranteen ympärys tarvitaan vain pukuihin, joissa on pitkät hihat tai on yksi pitkä hiha. Sen otetaan ranteen ohuimmalla kohdalla, kuitenkin jättämällä noin yhden sormen varan mittanauhan ja ranteen välissä.



Sitten otetaan mitta vyötäröltä ylimmäiseen pisteeseen aluspuvun sivussa. Tämä mitta otetaan noin 5-7 senttimetriä kyljestä eteen ja alas aluspukuun reunaan asti. Jos asiakkaalla on päällä muu vaate kuin aluspuku, pitää visualisesti määritellä suurin piirtein mihin asti aluspuku tulee.



Jos pukuun on tulossa helma, mitataan sen pituus edessä näin, että tuleva helma peittäisi puvun alushousut. Vaikka helma tulisi vain puvun takana, mitta otetaan ylös. Mitataan vyötäröllä olevalta kuminauhalta suoralla viivalla alas.



Helman pituus takana mitataan myös kuminauhalta alas, näin että tuleva helma peittäisi pakarat ja puvun alushousut.



Istumakorkeus olisi viimeisenä mittana, mikäli kyse ei ole housullisesta puvusta. Asiakas istuu suoraan penkillä ja mitta otetaan vyötäröllä olevalta kuminauhalta (varmistamalla että kuminauha on edelleen paikalla) alas penkkiin asti.



Housullista pukua varten mitataan pituus vyötäröltä lattiaan asti (sivussa). Lähdetään vyötäröltä ja mitataan lattiaan asti kun asiakas seisoo suoraan.



Nilkan ympärys mitataan nilkan ohuimmalla kohdalla.



Vaikka lista on pitkä ja vaikuttaa varmaan monimutkaiselta, mittojen ottaminen sujuu hyvin ja saimme asiakkailta palautteita, että asia ei ole niin vaikea, kuin se voi näyttää. Mielellämme tuemme asiakkaitamme mittojen ottamisessa ja samalla varmistetaan, että mitat on saatu oikein.


Lopuksi vielä katsotaan asiakkaalle mahdollisimman sopivan verkkokankaan sävyn.



Meille on todella tärkeä, että asiakas ja hänen huoltajansa voisivat nauttia puvun teettämisen prosessista. Sen takia mahdollisuuksien mukaan otetaan mittoja itse.


Oletko ottanut mittoja puvullesi itse tai toisen avulla? Miten hyvin mittaaminen on sujunut? Ja oliko tulos sopiva?

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page